Resultaten klanttevredenheidsonderzoek 2020
 
Scharwoude heeft postcode met meeste pakketleveringen
Meeste groei in aantal bestellingen in Wassenaar en delen van Noord-Brabant

In Scharwoude (Noord-Holland) ligt de postcode waar wij in 2020 per huishouden de meeste pakketten bezorgden. In een straat in het zuiden van het dorp ging het om bijna 2000 pakketten. Dat is zo’n 114 pakketten per huishouden. De gemeente met de meeste pakketten is Schiermonnikoog, waar een huishouden gemiddeld 32 pakketten ontving. Dat is ongeveer het dubbele van het gemiddelde in heel Nederland. Een gemiddeld huishouden ontving in 2020 namelijk 16 pakketten, een stijging van circa 27 procent vergeleken met een jaar eerder. Toen bezorgden wij gemiddeld 12,5 pakketten per adres per jaar.

Waddeneilanden in top 3
Naast Schiermonnikoog maakten de eilanden Vlieland (27 pakketten per huishouden) en Ameland (26 pakketten) de top 3 compleet. Maar de Waddeneilanden bestelden ook in 2019 al veel. In andere gemeenten groeiden de aantallen procentueel harder: in Wassenaar bezorgden wij in 2020 maar liefst 37 procent méér bestellingen dan in het jaar daarvoor. Dat is een grotere toename dan waar dan ook in Nederland. Ook Amstelveen (35 procent) en Veldhoven (35 procent) stegen procentueel enorm.

Veel groei in Noord-Brabant
Bijna de helft van de 25 gemeenten die procentueel het hardst stegen in onze lijst ligt in Noord-Brabant. Naast Veldhoven staan ook het nabijgelegen Vught en Best in de top 5, met elk ongeveer 35 procent méér pakketbezorgingen per adres. De bezorgingen in grotere gemeenten als Eindhoven en Breda (beide 34 procent groei) stegen ook enorm. Een deel van de verklaring daarvoor ligt waarschijnlijk in de vroege piek die corona in het zuiden had. Noord-Brabant ging in het voorjaar iets eerder op slot, waardoor online bestellingen daar hoger lagen.

Minder bestellingen in de grensstreken
Ook de data uit de gemeenten die het minst bestelden, laten een opvallende trend zien. Vaals, met een gemiddelde van slechts negen pakketten per adres, is een grensgemeente. Net als Sluis, Enschede, Kerkrade, Maastricht en Winterswijk. Ook zij staan bij de tien laagst scorende gemeenten. Het lijkt er dan ook op dat consumenten die dicht bij de grens wonen, precies weten wat zij gemakkelijk in Nederland kunnen bestellen en waarvoor zij beter over de grens kunnen winkelen.

Invloed corona in kaart
Onze cijfers onderschrijven de conclusie dat heel Nederland méér online is gaan bestellen tijdens de coronacrisis. Eerder al maakten we bekend op welke branches van webshops de persconferenties en lockdowns de meeste invloed hebben. Ons laatste onderzoek laat precies zien hoe het online koopgedrag verschilt per regio. Het is met name voor online retailers enorm interessant te weten welke regio’s méér of minder ontvankelijk zijn voor hun boodschap. Met die kennis kunnen zij bijvoorbeeld marketingbudgetten efficiënter inzetten. Bovendien bevestigen de laatste cijfers de extra drukte die webshops al een jaar lang rapporteren.

 
 
Facebook
 
Privacyverklaring
 
Algemene voorwaarden
 
© Koninklijke PostNL B.V.